Welkom op Uitvaart-Amersfoort

Lichaam ter beschikking stellen

Mensen kunnen er voor kiezen om hun lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap. In dat geval wordt het lichaam gebruikt voor bijvoorbeeld medische onderzoeken. In Nederland kan een lichaam alleen ter beschikking gesteld worden aan een anatomisch instituut. Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is geen anatomisch instituut. Het is dus niet mogelijk om je lichaam ter beschikking te stellen aan een organisatie in Amersfoort. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat Amersfoorters hun lichaam niet ter beschikking kunnen stellen.

Iedere Nederlander mag zijn lichaam te beschikking stellen. Dat kan door dit vooraf te regelen met een van de anatomische instituten. Deze organisaties hebben hun eigen voorwaarden voor aanname. Op de website van de Transplantatie Stichting is een overzicht te vinden van alle anatomische instituten in Nederland. Daar zijn ook de contactgegevens te vinden.

Uitvaartplechtigheid

Doorgaans moet een lichaam binnen 24 uur na overlijden zijn binnengebracht bij het anatomisch instituut. Dat houdt in dat nabestaanden weinig tijd hebben om afscheid te nemen van hun dierbare. Het is ook niet mogelijk om een lichaam na gebruik alsnog terug te krijgen om het zelf te kunnen begraven of cremeren.

Soms kiezen families er voor om enkele dagen na het overlijden wel een uitvaartplechtigheid te houden. De invulling kan helemaal worden gehouden zoals bij een gewone uitvaart. Het verschil is alleen dat er geen kist met de overledene aanwezig is. Vaak kiest men er voor om een grote foto van de overledene te plaatsen op de plek waar normaal de kist zou staan. Kijk voor inspiratie voor geschikte uitvaartlocaties in het hoofdstuk Locaties voor uitvaartplechtigheid in Amersfoort.

Overlijden in regio Amersfoort melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206