Welkom op Uitvaart-Amersfoort

As bewaren

De as van een overledene kan op verschillende plaatsen worden bewaard. De familie kan er voor kiezen om de as thuis te bewaren of op een begraafplaats. Maar het is ook mogelijk om een deel van de as te bewaren in een assieraad of wat dacht u van een tatoeage met wat as van de overledene.

De hoeveelheid asbestemmingen die worden aangeboden is zo groot dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal onder elkaar te zetten. Daarom staan hieronder een aantal mogelijkheden voor asbestemmingen die veel worden gebruikt. Ook staan er handige links naar websites waar voorbeelden van asbestemmingen te zien zijn.

Urnen

De urn is nog altijd de meest gekozen asbestemming. De urn kan thuis worden geplaatst maar wordt ook vaak gebruikt door nabestaanden die hem in een urnenmuur of columbarium willen plaatsen op een begraafplaats of bij het crematorium.

Urnen worden gemaakt van diverse soorten materialen en ze zijn te verkrijgen in verschillende maten en vormen. Van veel urnen zijn identieke mini urnen te verkrijgen. Dat maakt het mogelijk om het grootste deel van de as te bewaren op een centrale plek, maar tegelijk ook kleine beetjes as te verdelen over de mini urnen. Zo kunnen meerdere nabestaanden wat as van hun dierbare thuis bewaren.

Op www.urnenwinkel.nl is een van de mooiste collecties urnen te zien. De urnen worden er aangeboden voor mensen een klein budget tot mensen die vele honderden euro’s willen uitgeven aan een urn.

Assieraden

Een assieraad is een heel mooie en speciale asbestemming. Het maakt het mogelijk om een beetje as altijd dichtbij te dragen zonder dat andere mensen direct kunnen zien dat het om een assieraad gaat. De meeste ‘gewone’ sieraden zijn ook te verkrijgen als assieraden, denk daarbij aan armbanden, ringen, kettingen en horloges. In het sieraad zit een kleine holle ruimte die gevuld kan worden met as. Deze ruimte kan doorgaans met een schroefje worden afgesloten zodat het mogelijk is om as in toekomst nog eens over te plaatsen in een ander sieraad. Een grote collectie assieraden is te zien op www.urnenwinkel.nl.

Askunstwerken

Er zijn verschillende kunstenaars die speciale askunstwerken maken waarin as kan worden bewaard. De kunstenaar maakt het kunstwerk doorgaans in samenspraak met de familie waardoor het een heel persoonlijk monument wordt.

Het is wel belangrijk om goed na te denken over de plek waar het kunstwerk geplaatst wordt. Als het buiten komt te staan moet het zo worden bevestigd dat dieven het niet eenvoudig kunnen meenemen. Het zou natuurlijk heel erg vervelend zijn als een familie ontdekt dat iemand er vandoor is gegaan met de as van hun overleden dierbare.

As bewaren bij begraafplaats of crematorium

De meeste begraafplaatsen in Amersfoort bieden de mogelijkheid aan om de as te bewaren in een urnenmuur of urnengraf. Het is ook mogelijk om de urn bij te zetten in een bestaand graf.

Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort (CBA) biedt diverse mogelijkheden aan om de as te bewaren. Ze beschikken onder andere over urnentuinen, urnenheuvels en urnenmuren waar nabestaanden de as van hun dierbare kunnen bewaren. De tarieven van deze asbestemmingen zijn te vinden op de website van CBA. Voor meer informatie over de asbestemmingen die de gemeente biedt kunt u tijdens kantooruren bellen met telefoonnummer: 033 - 461 36 03.

Overlijden in regio Amersfoort melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206