As verstrooien
Er zijn diverse plaatsen waar de as van een overledene verstrooid kan worden. Zo zijn er op de meeste begraafplaatsen in Amersfoort speciale strooivelden of kan men de as verstrooien op een bestaand graf. Voor het verstrooien van as zijn wel regels vastgesteld om te voorkomen dat iedereen zomaar overal as van overledenen kan verstrooien.
Waar mag je as verstrooien in Amersfoort?
De meeste gemeenten in Nederland hebben de regels op het gebied van het verstrooien van as opgenomen in de APV. De gemeente Amersfoort lijkt ook voornemens om dit op te nemen in de APV maar vooralsnog is er alleen een afdeling voor gereserveerd. Daarom zal men het in Amersfoort moeten doen met de algemeen geldende regels en natuurlijk ook met een beetje gezond verstand.
De as van een overledene mag alleen worden verstrooid op een plek waar de eigenaar van de grond toestemming heeft gegeven voor het verstrooien van de as. Een nabestaande mag de as dus zonder verdere toestemming te vragen verstrooien in de eigen tuin. Maar wil de nabestaande de as verstrooien in de tuin van de buurman dan moet de buurman daar eerst toestemming voor geven. Wanneer nabestaanden de as willen verstrooien in Amersfoort zal het meestal gaan om grond die eigendom is van de gemeente. Wanneer het de gemeentelijke begraafplaatsen betreft kan men zich wenden tot de beheerder van de betreffende begraafplaats om te vragen naar de mogelijkheden. Kijk voor de contactgegevens in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Amersfoort.
Als iemand de as wil verstrooien op grond van de gemeente dan kan men het beste eerst contact opnemen met de gemeente en vragen naar de mogelijkheden. U kunt hiervoor bellen met nummer: 033 - 469 51 11 of 14 033. Het mag voor zich spreken dat de gemeente het niet zal toestaan dat mensen de as van hun dierbare te verstrooien in één van de drukke winkelstraten in het stadscentrum van Amersfoort.
Soms vragen mensen zich af of ze een bekeuring krijgen als ze illegaal as verstrooien. Dat zal zeer waarschijnlijk afhangen van de omstandigheden en de locatie waar de as wordt verstrooid. Ook zal het zo moeten zijn dat de politie de verstrooier betrapt. Maar wat eigenlijk veel belangrijker is dat mensen goed nadenken over een geschikte plek om de as te verstooien. Weet men zeker dat het een plek is waar niet toevallig bouwplannen voor zijn? Het zou toch jammer zijn als er opeens een flat wordt gebouwd op de plek waar u de as van uw dierbare heeft verstrooid.
As verstooien op een begraafplaats
De meeste begraafplaatsen in Amersfoort hebben de beschikking over één of meerdere verstrooivelden. Dit zijn speciale delen op de begraafplaats waar nabestaanden de as van hun dierbare kunnen verstooien. De beheerder van de begraafplaats zal wel een bijdrage vragen voor het verstrooien van de as. Vaak is het ook mogelijk om bij het verstrooiveld een naambordje te laten plaatsen met de naam van de overledene. Op die manier heeft de familie toch een plek om hun dierbare te blijven gedenken. Neem contact op met de beheerder van de begraafplaats van keuze om te vragen naar de mogelijkheden en de tarieven. Kijk voor de contactgegevens van de begraafplaatsen in Amersfoort in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Amersfoort.
As verstrooien bij crematorium Amersfoort
Crematorium Amersfoort maakt voor het verstooien van de as gebruik van verschillende verstrooivelden op begraafplaats Rusthof. Het crematorium kan er op verzoek van de familie ook voor zorgen dat as van de overledene op een andere plaats wordt verstrooid. Denk bijvoorbeeld op een graf op een begraafplaats elders in het land of op zee. Neem voor meer informatie contact op met het crematorium op telefoonnummer: 033 - 461 36 03.
Kijk voor een compleet overzicht van mogelijkheden en de kosten op de website van CBA.
As verstrooien in zee
Er zijn verschillende bedrijven die asverstrooiingen op zee aanbieden. De as kan worden verstrooid vanuit een vliegtuig of vanaf een boot. De nabestaanden kunnen er voor kiezen om de as te laten verstrooien door het betreffende bedrijf zonder dat er familie aanwezig is. Maar het is ook mogelijk om mee te gaan aan boord om de as zelf te verstooien. Vaak wordt daar een korte plechtigheid aan gekoppeld en soms kiest de familie er voor om na het verstooien nog een tijdje rond te varen op de boot en samen met elkaar te toosten op de overledene.