Welkom op Uitvaart-Amersfoort

Grafmonument uitzoeken

Na de begrafenis moet het graf de eerste maanden de tijd krijgen om in te klinken. De grond zal nog wat verzakken waardoor het niet verstandig is om er direct al een definitief grafmonument op de plaatsen. Dat monument zou kunnen verzakken waardoor het beschadigd. Doorgaans wachten nabestaanden enkele maanden voordat ze een grafsteen laten plaatsen. Daardoor hebben families alle tijd om op zoek te gaan naar een monument dat bij hen en de overledene past.

Een grafmonument uitkiezen kan nog een behoorlijke uitdaging zijn. Dat komt mede omdat ze in heel veel soorten, maten, kleuren en vormen worden aangeboden. Daarnaast variëren de tarieven ook behoorlijk . Het is daarom om te beginnen verstandig eerst een budget te bepalen. Op die manier weet de familie wat de mogelijkheden zijn op financieel gebied en voorkomen de nabestaanden dat ze een te duur grafmonument kopen.

Grafmonumenten worden gemaakt van verschillende soorten materialen zoals perspex, glas, hout, natuursteen, metaal etc. De keuze van het materiaal heeft invloed op de prijs omdat sommige grondstoffen duurder zijn. Daarnaast heeft de keuze van het materiaal ook invloed op de vergankelijkheid van het monument. Een monument van hout zal doorgaans minder lang mee gaan dan aan monument van natuursteen.

Wandel langs andere graven

Soms hebben nabestaanden geen flauw idee welk monument ze moeten kiezen. Het is voor de meeste mensen ook niet iets wat ze heel vaak moeten doen in hun leven. Mensen die het moeilijk vinden om een keuze te maken kunnen zich laten inspireren door de keuzes van andere families. Een tip is daarom om een paar keer rustig over de begraafplaats te wandelen en te kijken naar de monumenten. Soms kan het zelfs verstandig zijn om te wandelen over meerdere begraafplaatsen om zo te ontdekken welke grafmonumenten mooi zijn en welke niet. Daarbij telt natuurlijk de persoonlijke smaak, wat de één heel mooi vindt kan door een ander juist lelijk worden gevonden. Het gaat er dus om dat de familie een monument kiest dat bij hen past.

Regels voor plaatsen grafmonumenten Amersfoort

Voordat een grafmonument geplaatst mag worden moet de familie eerst toestemming krijgen van de beheerder van de begraafplaats. Elke begraafplaats heeft zo zijn eigen regels als het gaat om de keuze van grafmonumenten. De regels kunnen zelfs per grafvak verschillen. Soms willen beheerders in een specifiek deel van de begraafplaats de eenheid bewaren. In dat deel zullen dan strenge regels gelden waarbij nabestaanden niet veel keuze hebben als het gaat om vorm, kleur en materiaal. Daar in tegen zijn er ook grafvakken waar nabestaanden juist heel veel vrijheid hebben bij de keuze van het grafmonument. Dat zijn grafvakken waar allemaal verschillende soorten monumenten staan.

Zoals gezegd variëren de regels per begraafplaats en per grafvak. Neem daarom altijd eerst contact op met de beheerder van de begraafplaats om te vragen naar de regels. In het hoofdstuk Begraafplaatsen in Amersfoort staan de contactgegevens van de begraafplaatsen in Amersfoort.

Wie maakt een grafmonument in Amersfoort?

Er zijn verschillende bedrijven die grafmonumenten leveren in Amersfoort. Meestal zijn het steenhouwers die grafmonumenten ontwerpen en plaatsen in opdracht van families. Er zijn ook kunstenaars die speciale grafmonumenten maken. Dit zijn vaak unieke kunstwerken met een speciale symboliek.

Het is voor families vaak heel lastig om in te schatten of de steenhouwer van keuze goede kwaliteit levert. Een tip kan zijn om de steenhouwer te vragen eerder werk te tonen op de begraafplaats. Vraag daarbij ook naar ouder werk, want daaraan is goed te zien of het monument ook na verloop van jaren nog goed is gebleven.

Overlijden in regio Amersfoort melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206