Welkom op Uitvaart-Amersfoort

Verder na overlijden dierbare

Mensen die een dierbare hebben verloren merken soms pas na een paar werken wat de echte gevolgen zijn van het verlies. In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart heeft men soms bijna geen tijd om stil te staan bij het verlies omdat er veel geregeld moet worden voor de uitvaart.

Vaak krijgen de directe nabestaanden in de eerste dagen en weken na de uitvaart nog regelmatig mensen op bezoek die komen kijken hoe het gaat. Maar na verloop van tijd pakken de mensen uit de omgeving de draad van het leven weer op en dat kan soms heel lastig zijn voor de directe nabestaanden. Voor hem of haar begint het echte verwerken pas net. Het zijn soms de meest dagelijkse zaken die een nabestaande heel verdrietig kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan iemand die altijd met zijn partner samen kookte en die nu opeens voor zichzelf moet koken. Of iemand die altijd samen met zijn partner boodschappen deed, koffie dronk, wandelde etc.

Hoe iemand omgaat met het verlies van een dierbare laat zich niet zo heel makkelijk voorspellen. Sommige mensen worden heel boos, stil of verdrietig terwijl het bij anderen lijkt alsof er niets is gebeurd. Rouw en de mate van rouw verschilt per persoon. Soms kan het zijn dat mensen zo veel last hebben van het gemis dat ze hulp nodig hebben om het verlies te verwerken.

Huisarts

Als iemand er niet meer uit komt na het overlijden van een dierbare dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken met de huisarts. De huisarts weet van de situatie en kent zijn patiënt. En niet onbelangrijk, de huisarts weet ook precies welke instanties in Amersfoort hulp geven aan mensen in rouw.

Lotgenotengroep partnerverlies Humanitas Eemland

Humanitas Eemland helpt mensen die hun partner hebben verloren. Nabestaanden kunnen in groepen van vier tot acht personen bij elkaar komen in een lotgenotengroep. Er worden groepsgesprekken gehouden waarin de deelnemers vertellen wat ze meemaken. Door te praten met mensen die hetzelfde meemaken kunnen de deelnemers elkaar steunen.

De lotgenotengroepen worden gehouden bij Humanitas aan de Muurhuizen nummer 104 (3811 EL) in Amersfoort. Aanmelden kan bij Louis de la Combé of Ingrid Vasterman (begeleiders groep) via tel. 033 – 4790 840 / 06 – 2938 9790 / 06 – 4234 9468 of mail naar rouw@humanitaseemland.nl. Er wordt een vergoeding gevraagd van 40 euro voor zes bijeenkomsten. Kijk voor meer informatie op de website van Humanitas Eemland.

lotgenotengroep jongeren in rouw

Voor jongeren die een dierbare hebben verloren worden in Amersfoort speciale lotgenotengroep bijeenkomsten gehouden. Jongeren kunnen deelnemen als hun dierbare een half jaar of langer geleden is overleden. Door te praten met leeftijdsgenoten ervaren de jongeren herkenning in de dingen die ze meemaken.

De lotgenotengroepen worden begeleid door twee ervaren mensen. Zij zorgen ervoor dat iedereen zich veilig voelt in de groep, De bijeenkomsten worden wekelijks gehouden en ze bestaan uit zes tot acht bijeenkomsten. De lotgenotengroepen voor jongeren komen samen aan de Muurhuizen 104 in Amersfoort. Deelname is geheel gratis. Aanmelden kan via nummer 06 - 47340299 of mail naar jongerenenrouweemland@gmail.com.

Kijk voor meer informatie op de website van bewoners033.nl.

Lees meer over rouw

De landelijke uitvaart website Uitvaart.nl biedt heel uitgebreide informatie over rouw. Het gaat om zowel geschreven teksten als korte films waarin prof. dr. Manu Keirse (Universiteit van Leuven) uitleg geeft over een onderwerpen die te maken hebben met rouw. De informatie is ingedeeld in overzichtelijke hoofdstukken en is geschikt voor zowel mensen die in rouw zijn als voor mensen die te maken hebben met iemand in hun omgeving die in rouw is.

 • Rouwen - Hoe doe je dat?
 • Normale rouw bestaat niet - misverstanden over het rouwproces
 • Emotionele aspecten - rouwproces werkt bij iedereen anders
 • Lichamelijke aspecten - rouw kan zorgen voor lichamelijke klachten
 • Steun van anderen - steun van mensen uit de omgeving
 • Hoe is iemand overleden? - invloed op het rouwproces
 • Verlies van een kind - gevolgen voor ouders en hun omgeving
 • Rouw bij kinderen - kinderen rouwen op hun eigen manier
 • Rouw bij verstandelijk gehandicapten - goede begeleiding zeer belangrijk

 • Overlijden in regio Amersfoort melden?
  Bel nu direct: 088 - 605 1206