Welkom op Uitvaart-Amersfoort

Wat doet een uitvaartondernemer

Tussen het moment van overlijden en de uitvaart moet er heel veel worden geregeld. De nabestaanden moeten in korte tijd veel keuzes maken en ze moeten tegelijkertijd afscheid nemen van hun dierbare. Het organiseren van een uitvaart is een complex gebeuren waarbij heel veel zaken moeten worden geregeld. Daarbij komt nog eens dat men maar één keer afscheid kan nemen, er is geen kans om iets over te doen.

Een uitvaartondernemer helpt de nabestaanden bij het organiseren van de uitvaart. Een goede uitvaartondernemer is iemand die goed kan luisteren en er voor zorgt dat niet de voorkeuren van de uitvaartondernemer, maar de persoonlijke wensen van de familie tot uiting komen in het afscheid. Een goede uitvaartondernemer is een echte regelaar die oog heeft voor detail.

Nadat de familie een uitvaartondernemer heeft gekozen (tips om een uitvaartondernemer te vinden die bij u past staan in het hoofdstuk Uitvaartondernemer kiezen in Amersfoort.) komt de uitvaartverzorger langs voor een eerste gesprek. De uitvaartondernemer zal onder andere vragen of de overledene wordt begraven of gecremeerd. Daarnaast zal de uitvaartondernemer vragen of de familie wil dat de overledene thuis wordt opgebaard of dat de overledene wordt opgebaard in een uitvaartcentrum. De familie kan ook een keuze maken over de laatste verzorging van de overledene. Wil men dat de uitvaartverzorger de laatste verzorging alleen doet of wil de familie helpen of aanwezig zijn bij de verzorging.

De uitvaartondernemer zal de familie ook een catalogus laten zien waarin uitvaartkisten en opbaarplanken staan. De familie kan dan rustig kijken welke kist/opbaarplank ze kopen. Kisten zijn er in verschillende prijscategorieën, dat kan dus ook een rol spelen bij de keuze.

De nabestaanden zullen met de uitvaartverzorger ook werken aan een rouwkaart en eventueel rouwadvertentie. De uitvaartverzorger kan deze doorgaans zelf opmaken naar wens van de familie. De uitvaartverzorger zal ook afspraken maken met de begraafplaats of het crematorium voor de uitvaarplechtigheid. Als de familie kiest voor een begrafenis zal de uitvaartondernemer uitleg geven over de verschillende soorten graven waar men uit kan kiezen. De familie zal normaal gesproken ook uitleg krijgen over regels met betrekking tot de keuze van grafmonumenten. Op sommige begraafplaatsen zijn grafvakken waar hele strenge regels zijn als het gaat om grafmonumenten. Het is dus belangrijk dat de familie daarvan op de hoogte is (meer over grafmonumenten is vinden in het hoofdstuk Grafmonumenten in Amersfoort).

De uitvaartverzorger zal de familie ook helpen bij het invullen van de uitvaartplechtigheid. Er worden afspraken gemaakt over het vervoer op de dag van de uitvaart. Ook zal er gekeken worden naar de invulling van de condoleance. Wil de familie de condoleance houden in het crematorium of kiest men er voor om dit te doen in een mooi restaurant in het centrum van Amersfoort (inspiratie voor mogelijkheden op het gebied van condoleren is te vinden in het hoofdstuk Locaties voor condoleance in Amersfoort).

Er moeten ook diverse administratieve zaken worden geregeld rond een overlijden. Denk daarbij aan de aangifte van overlijden bij de gemeente Amersfoort. De uitvaartondernemer weet precies wat er allemaal geregeld moet worden en zal er voor zorgen dat alles voor elkaar is. Zo worden de nabestaanden zo veel mogelijk ontzorgt zodat de familie ruimte en tijd krijgt om het verlies te verwerken.

Overlijden in regio Amersfoort melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206