Welkom op Uitvaart-Amersfoort

Directe hulp

Een aantal zaken moeten vrij snel na het overlijden worden opgepakt. Om nabestaanden op weg te helpen staan hieronder op volgorde de eerste zaken die moeten worden geregeld als een dierbare is overleden.

Huisarts (verklaring van overlijden)

Als iemand is overleden moet de huisarts worden gebeld. De huisarts zal zo snel mogelijk langs komen om een verklaring van overlijden af te geven. Wanneer iemand in het ziekenhuis is overleden kan de verklaring van overlijden ook worden opgesteld door de behandelend arts. De verklaring is nodig om bij de gemeente verlof tot begraving of crematie te krijgen. Zonder die verklaring kan een overledene niet worden begraven of gecremeerd.

Mocht de huisartsenpraktijk zijn gesloten dan kan eventueel contact opgenomen worden met de Huisartsenpost Amersfoort.

Huisartsenpost Amersfoort
Maatweg 3
3813 TZ Amersfoort
Telefoon: 0900 - 331 1 233

Wanneer iemand een overleden persoon aantreft onder verdachte omstandigheden (als gevolg van bijvoorbeeld zelfdoding of een misdrijf) dan moet men direct bellen met het alarmnummer 112. De politie zal met spoed naar u toekomen.

Heeft de overledene wensen vastgelegd

Als de huisarts is gebeld kunnen de nabestaanden uitzoeken of de overledene zijn of haar laatste wensen heeft vastgelegd. Denk daarbij aan zaken als een donorcodicil of een papier waarop staat beschreven hoe de uitvaart er uit moet komen te zien. Dit soort belangrijke papieren bewaren mensen meestal op een plek waar ook de andere belangrijke papieren liggen. Een donorcodicil wordt meestal bewaard in de portemonnee, tas of jas.

Heeft de overledene een uitvaartverzekering

Zoek uit of de overledene een uitvaartverzekering heeft. Als er geen uitvaartverzekering is kan men door naar de volgende stap (uitvaartondernemer kiezen). Als de overledene een uitvaartverzekering heeft is het belangrijk om te bekijken of het om een naturaverzekering gaat of een kapitaalverzekering. Bij een kapitaalverzekering zal de verzekeraar (maximaal) het in de polis overeengekomen bedrag overmaken. Neem eerst contact op met de verzekeraar om te vragen naar de voorwaarden voor de uitkering van het bedrag.

Bij een naturaverzekering wil de verzekeraar de uitvaart doorgaans het liefst zelf regelen. Het staat nabestaanden helemaal vrij om toch te kiezen voor een andere uitvaartondernemer. Maar men moet er wel rekening mee houden dat de verzekeraar waarschijnlijk een lager bedrag zal uitkeren dan de waarde van de uitvaart die staat omschreven in de polis. Neem contact op met de verzekeraar om te vragen welk bedrag er wordt uitgekeerd.

Kies een uitvaartondernemer

Er werken tientallen uitvaartondernemers in Amersfoort. Ze hanteren allemaal hun eigen tarieven en hebben hun eigen werkwijze. Het is heel belangrijk om te kiezen voor een uitvaartondernemer die bij u past. Het komt nog te vaak voor dat families een uitvaart moeten regelen met een uitvaartondernemer die helemaal niet bij hen past.

Op Uitvaartmarkt.nl kunt u uitvaartondernemers uit Amersfoort met elkaar vergelijken op prijs, kwaliteit en persoonlijkheid. Aan de hand van een wensenlijst krijgt de aanvrager binnen enkele uren offertes van verschillende uitvaartondernemers uit Amersfoort en omgeving. Deze eenvoudige vergelijking kan al snel vele honderden euro’s besparen. Maar Uitvaartmarkt.nl maakt het niet alleen mogelijk om uitvaartondernemers te vergelijken op prijs.

Sommige uitvaartondernemers sturen bij de offerte een bedrijfsfilm mee waarin ze zichzelf en hun werkwijze presenteren. Op die manier kunnen aanvragers eenvoudig zien of de uitvaartondernemer bij hen past of juist niet. Het regelen van een uitvaart is niet alleen emotioneel, maar ook intiem. U moet er niet aan denken dat u in deze moeilijke tijd steeds iemand over vloer krijgt die helemaal niet bij u past.

TIP: Geen haast! Neem de tijd om een uitvaartondernemer te kiezen. Soms denken nabestaanden dat ze direct na het overlijden een uitvaartondernemer moeten bellen. Maar dat is absoluut niet nodig. Veel families vinden het juist prettig om de eerste uren alleen te zijn met elkaar en de overledene.

Kleding en sieraden

In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart gaan de nabestaanden samen met de uitvaartondernemer aan het werk om de uitvaart te regelen. Er moeten heel veel keuzes worden gemaakt en zaken geregeld. Omdat steeds meer mensen het belangrijk vinden om op een persoonlijk manier afscheid te nemen is op deze website informatie en inspiratie te vinden die kan helpen om een uitvaart helemaal naar eigen wens en smaak in te vullen.

In Amersfoort is op het gebied van de uitvaart heel veel mogelijk. Men kan kiezen voor een traditionele uitvaart maar het is ook mogelijk om er iets heel persoonlijks van te maken. Vrijwel alles is mogelijk. In de infotheek van uitvaart-amersfoort.nl is voor elk onderdeel van de uitvaart informatie te vinden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan mooie locaties voor uitvaartplechtigheden of condoleances, maar u vindt er ook informatie over diverse soorten bijzonder rouwvervoer etc.

LET OP: Geef dieven geen kans

Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar er zijn dieven die op zoek zijn naar families die afscheid moeten nemen van een dierbare. Deze dieven weten dat de familie en de meeste buren tijdens de uitvaart niet thuis zijn. Dat geeft de inbrekers alle tijd om spullen te stelen. Een belangrijke tip is om geen adresgegevens te publiceren in een rouwadvertentie in de krant of op social media. Gebruik het adres van de uitvaartondernemer als correspondentieadres. Een andere tip is om mensen uit de buurt te vragen om op de dag van de uitvaart een oogje in het zeil te houden.

Overlijden in regio Amersfoort melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206