Welkom op Uitvaart-Amersfoort

Crematorium Amersfoort

Doorgaans worden overleden Amersfoorters gecremeerd in Crematorium Amersfoort. Het crematorium is onderdeel van Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort (CBA) en is gelegen op het terrein van begraafplaats Rusthof.

In het moderne crematorium kunnen crematies plaatsvinden van mensen van verschillende religieuze en culturele afkomst. Het terrein is zo ingericht dat mensen die naar een crematie gaan geen bezoekers van een begrafenis tegenkomen of andersom.

De crematieplechtigheid

De meeste crematieplechtigheden worden gehouden in aula 2. Dit is een grote ronde ruimte waar het buitenlicht via het dak naar binnen komt. Er zijn 120 zitplaatsen en er is ruimte voor tientallen mensen die kunnen staan tijdens de plechtigheid. Families kunnen de aula naar persoonlijk wens en smaak laten inrichten maar dan moet men dit wel van te voren bespreken zodat het crematorium hier rekening mee kan houden in de planning.

De nabestaanden hebben de plechtigheid in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart ingevuld. Doorgaans is het zo dat de belangstellenden worden ontvangen in de centrale hal en dat de directe nabestaanden eerst even plaatsnemen in de familiekamer. Als de uitvaartplechtigheid begint neemt de familie plaatst op de voorste rij stoelen. De kist met de overledene staat meestal vooraan in het midden. Het staat families vrij om zelf te bepalen hoe de plechtigheid zal verlopen. Er kan bijvoorbeeld muziek worden gespeeld of films worden geprojecteerd. Meestal worden er ook toespraken gehouden door nabestaanden.

De crematie

Na de plechtigheid gaan de belangstellenden en de familie doorgaans naar de koffiekamer voor de condoleance. Het kan ook zijn dat de condoleance op een andere locatie wordt gehouden in Amersfoort. Kijk voor meer informatie daarover in het hoofdstuk Condoleance in Amersfoort. De overledene wordt doorgaans direct na de plechtigheid overgebracht naar de ovenruimte. Als de familie het wil dan kunnen een aantal nabestaanden mee naar de ovenruimte. In de ovenruimte wordt de kist met de overledene op de invoermachine geplaatst. Op de kist wordt een steentje met een uniek nummer gelegd. Deze steen zal niet verbranden en blijft bij de as zodat men nooit as van verschillende overledenen door elkaar kan halen. Met een druk op de knop wordt de invoer van de kist in de oven gestart. Daarna zal het ongeveer vijf kwartier duren voordat de overledene is gecremeerd.

De as wordt na die tijd uit de oven gehaald en bewaard in een asbus. Deze asbus moet minimaal een maand in de algemene nis van het crematorium blijven. Daarna mogen de nabestaanden de as ophalen en kan men een asbestemming kiezen.

Bij het crematieproces worden geen schadelijke stoffen uitgestoten. Er is buiten ook geen brandlucht o.i.d. waarneembaar. Dat komt omdat de oven is aangesloten op een modern filtersysteem dat alle schadelijke stoffen opvangt. Er wordt feitelijk alleen maar warme lucht uitgestoten. Meer technische informatie over de crematieoven en de filtersystemen zijn te vinden in de infotheek van Uitvaart.nl.

De condoleance

Na de plechtigheid kan de condoleance worden gehouden in de condoleanceruimte van Crematorium Amersfoort. De familie kan op het gebied van catering heel wat kiezen, natuurlijk is het mogelijk om een koffietafel met cake en broodjes te laten serveren. Maar als men wil kan er tijdens de condoleance ook een borrel worden geschonken met bittergarnituur. Er zijn ook families die er voor kiezen om de condoleance niet te houden in het crematorium. Zo kiezen sommige families ervoor om de condoleance thuis te houden maar het is ook mogelijk om de condoleance te houden in een kroeg of zalencentrum.

Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort (CBA)
Dodeweg 31
3832 RE Leusden
Telefoon: 033 - 461 36 03
website: www.cba-amersfoort.nl
Email: info@cba-amersfoort.nl