Welkom op Uitvaart-Amersfoort

Kosten uitvaart

Er zitten grote verschillen in de kosten van uitvaarten. Die verschillen ontstaan deels doordat uitvaartondernemers hun eigen tarieven mogen bepalen. Maar ook de keuzes die gemaakt worden door nabestaanden hebben invloed op de kosten van de uitvaart. In Amersfoort is het mogelijk om een uitvaart relatief goedkoop te houden, maar als families het willen kan een uitvaart heel luxe en kostbaar zijn.

Kortom nabestaanden hebben een deel van de kosten zelf in de hand. Bij het regelen van een uitvaart is het heel belangrijk dat families rekening houden met het beschikbare budget. Een belangrijke tip is om de uitvaartondernemer altijd eerst een volledige offerte te laten opstellen voordat de familie de definitieve opdracht geeft. Laat daarbij zo weinig mogelijk ruimte over voor posten op nacalculatie omdat deze kunnen zorgen voor een onaangename verrassing als de uitvaartfactuur na de uitvaart op de mat valt.

Uitvaartondernemers mogen helemaal zelf hun tarieven bepalen. Datzelfde telt ook voor de werkwijze van de uitvaartondernemer. Elke uitvaartondernemer heeft zo zijn of haar eigen manier van werken en dat maakt dat er verschillen zijn in kwaliteit en prijs. Het kan heel goed voorkomen dat familie A heel tevreden is over de dienstverlening van uitvaartondernemer X. Terwijl familie B zich heel onprettig voelt bij de persoonlijkheid van uitvaartonder X. Smaken en meningen verschillen en daarom is het belangrijk dat families goed nadenken over de keuze van de uitvaartondernemer. Vroeger was de uitvaartbranche een vrij gesloten branche, maar tegenwoordig kiezen steeds meer uitvaartondernemers er voor om transparant te zijn over hun tarieven en hun werkwijze. Dat maakt dat er ook daadwerkelijk heel veel te kiezen is op het gebied van uitvaartondernemers.

Vergelijk uitvaartondernemers in Amersfoort

Er zijn tientallen uitvaartondernemers die uitvaarten verzorgen in Amersfoort. Voor consumenten was het tot voor kort bijna onmogelijk om die uitvaartondernemers met elkaar te kunnen vergelijken. Als men dat zou willen dan moest de familie verschillende uitvaartondernemers thuis uitnodigen voor een eerste gesprek om vervolgens een keuze te maken. Maar in de praktijk deed nagenoeg geen enkele nabestaande dat en daardoor werd vaak puur willekeurig gekozen of op basis van verhalen van anderen.

Sinds 2014 is het mogelijk om verschillende uitvaartondernemers uit Amersfoort met elkaar te vergelijken op Uitvaartmarkt.nl. Een eenvoudige vergelijking kan families vele honderden euro’s besparen. Maar Uitvaartmarkt.nl maakt het niet alleen mogelijk om uitvaartondernemers met elkaar te vergelijken op prijs. De site maakt het ook mogelijk om uitvaartondernemers uit Amersfoort met elkaar te vergelijken op kwaliteit en persoonlijkheid. Zo versturen sommige uitvaartondernemers een bedrijfsfilm mee bij de offerte. Die film maakt het voor families mogelijk om te zien met wie ze te maken hebben en hoe de uitvaartondernemer werkt. Daarmee voorkomen deze families dat ze de uitvaart van hun dierbare moeten regelen met een uitvaartondernemer die helemaal niet bij hen past.

Mensen vinden het vaak heel moeilijk om toch nog te wisselen van een uitvaartondernemer als de uitvaartondernemer al bij hen in de kamer zit. Vergeet echter niet dat het regelen van een uitvaart niet alleen heel emotioneel is, maar ook heel intiem. Het is dan ook heel belangrijk dat families een uitvaartondernemer krijgen die bij hen past.

Uitvaartmarkt.nl werkt heel eenvoudig. Aan de hand van een wensenlijst krijgt de aanvrager binnen enkele uren verschillende offertes van uitvaartondernemers uit Amersfoort en omgeving. De aanvrager kan de verschillende offertes rustig met elkaar vergelijken op prijs en persoonlijkheid. Soms denken nabestaanden dat ze binnen enkele uren na overlijden al een uitvaartondernemer moeten kiezen. Maar dat is niet het geval, sterker nog veel families vinden het juist heel belangrijk om in de eerste uren na overlijden even alleen met elkaar en de overledene te zijn.

Krijg inzicht in de kosten door kostencalculator uitvaart

Op Uitvaart.nl staat een speciale uitvaart kostencalculator. Dit is een handige tool die direct inzicht geeft in wat een uitvaart kost. Per post is te zien wat de kosten zijn, zo kan men eenvoudig op een rij krijgen welke onderdelen van een uitvaart kostbaar zijn en welke niet. De kostencalculator maakt gebruik van de gemiddelde tarieven die uitvaartondernemers berekenen voor hun producten en diensten. Het gebruik van de uitvaart kostencalculator is geheel gratis en anoniem. De kosten komen direct in beeld te staan dus is het niet nodig om persoonlijke gegevens achter te laten zoals telefoonnummers of mailadressen.

De uitvaart kostencalculator toont niet de kosten van grafrechten. Deze kunnen niet getoond worden omdat elke begraafplaats in Nederland zijn eigen tarieven mag bepalen. De kosten van grafrechten kunnen daardoor vele duizenden euro’s verschillen per begraafplaats. Mensen die willen weten wat de kosten voor de grafrechten zijn kunnen het beste contact opnemen met de beheerder van de begraafplaats van keuze. Als de kosten te hoog zijn kan men contact opnemen met de beheerder van andere begraafplaatsen in de regio om te zien of de grafrechten elders goedkoper zijn.

Kijk voor alle adressen en telefoonnummer van de begraafplaatsen in Amersfoort in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Amersfoort.

Verzekeren voor uitvaart

Het is mogelijk om je te verzekeren voor de kosten van je toekomstige uitvaart. Het mag voor zich spreken dat een uitvaartverzekering alleen bij leven afgesloten kan worden en dus niet door nabestaanden na overlijden.

Er zijn diverse verzekeraars die uitvaartverzekeringen aanbieden. Ze bieden verschillende soorten verzekeringen aan, maar in grote lijnen komt het neer op twee opties; een naturaverzekering of een kapitaalverzekering. Kijk in het hoofdstuk Uitvaartverzekering in Amersfoort voor meer informatie.

Goedkope uitvaart in Amersfoort

Er zijn verschillende uitvaartondernemers die zogenaamde budget uitvaarten aanbieden in Amersfoort. De meeste van hen bieden samengestelde pakketten aan waar nabestaanden uit kunnen kiezen. Hoe minder diensten de familie afneemt hoe goedkoper de uitvaart.

Om een indruk te krijgen kunt u kijken op www.budgetbegrafenis.nl hier wordt een eenvoudige begrafenis inclusief graf al aangeboden vanaf 1.850 euro. Een goedkope crematie, vanaf 1.350 euro, kan worden geregeld op www.budgetcrematie.nl.

Uitvaartondernemer verplicht?

De regels rondom een overlijden staan beschreven in de Wet op de lijkbezorging. In die wet staat niet dat nabestaanden verplicht zijn om een uitvaartondernemer in de hand te nemen. Als een familie het wil dan mogen ze de hele uitvaart van a tot z zelf regelen. Ze moeten zich daarbij wel houden aan de Wet op de lijkbezorging.

Families die er voor kiezen om een uitvaart helemaal zelf te regelen moeten er wel rekening mee houden dat ze in de emotionele en zware dagen tussen het overlijden en de uitvaart heel veel zaken moeten regelen. Denk daarbij aan het maken van afspraken met de begraafplaats of het crematorium. Het opstellen en versturen van rouwkaarten, de verzorging van de overledene. De meeste mensen hebben nog nooit een overledene verzorgd en aangekleed. Men kan zich daarom afvragen of het verstandig is om dit na overlijden helemaal zelf te doen. Er zijn nog tientallen zaken op te noemen die geregeld moeten worden (invulling plechtigheid, rouwvervoer, kist, koeling voor de kist, condoleance, huren locaties voor plechtigheid en condoleance etc.).

Sommige families willen veel zelf doen om de kosten te drukken, anderen vinden het fijn om veel zelf te doen in het kader van het rouwproces. Er zijn verschillende uitvaartondernemers in Amersfoort die inspringen op de wens van families om veel zelf te doen. Deze uitvaartondernemers bespreken met de familie wat de familie zelf wil regelen en wat niet. De uitvaartondernemer zorgt er dan voor dat het hele ‘proces’ wordt bewaakt om te voorkomen dat er zaken worden vergeten. Op deze manier kan de familie helemaal zelf bepalen wat ze zelf willen doen. De zaken die ze liever niet doen laten ze over aan de uitvaartondernemer en de uitvaartondernemer zorgt ervoor dat de familie niets over het hoofd ziet.